Kemični pilingi

Avtor:
Oksana Levak

Danes v ambulanti za estetske posege in v kozmetičnem salonu ni bolj iskane procedure, kot je kemični piling. Je prava dopolnitev k injekcijskim posegom in drugim estetskim tretmajem. Večina strokovnjakov, ki nudijo storitve s področja estetike, zdravniki in kozmetičarke, kemični piling priporočajo kot osnovo za odpravljanje starostnih sprememb, izboljšanje stanja kože, reševanje številnih težav, kot so: seboreja in rozacea, akne in postakne, hiperpigmentacija različnega izvora, brazgotine in strije. Ustrezno izbran kemični piling je lahko dobra rešitev za kompleksno obravnavo posameznega pacienta v primeru obiska pri zdravniku ali stranki, ki obiskuje kozmetični salon. Pristop k izboru preparata je pa prava umetnost strokovnjaka, ki izvaja proceduro.

Piling (angl. to peel) je skupna beseda za metodo delnega ali polnega odstranjevanja rožene plasti in drugih globljih plasti epidermisa. O izrazu piling lahko govorimo kot o proceduri/ tretmaju in/ali kot o določenem medicinskem ali kozmetičnem proizvodu, ki ga uporabljamo. Cilji za izvajanje pilinga so lahko različni, v večini primerov gre za pomlajevanje kože, lahko tudi reševanje drugih estetskih težav. Načeloma delimo pilinge na kemične, mehanske ter encimske. Lahko pa naredimopilingtudispomočjofizikalnih metod, na primer laserja ali UZ.

Aktivne sestavine kemičnega pilinga lahko pronicajo na različno globino povrhnjiceepidermisa ali dermisa, na primer v primeru globokega fenolnega pilinga. Celice vrhnjice so glavna tarča pri izvajanju pilingov, sproži se tako imenovan proces eksfoliacije ali luščenja. Tarča so lahko korneocitiporoženele celice ali žive celice keratinociti, oz. korneodesmosomi keratinocitov vrhnjice. Cilj procesa eksfoliacije je pospešitev obnavljanja celic epidermisa. S tem koži povrnemo gladkost in mladosten videz.

Delitev pilingov na površinski, srednje globoki in globoki nam pove, v katerih plasteh kože pričakujemo, da se bodo odvijali določeni procesi.

Pomembno je omeniti, da v primeru vpliva na žive celice epidermisa in dermisa ali celo namerne poškodbe le teh-govorimo o dermatološkem pilingu, ki ga lahko izvaja le usposobljen zdravnik. Kozmetičarke v salonu lahko izvajajo kemični piling v primeru, da preparat deluje na ravni rožene plasti in povzroča le eksfoliacijo (deskvamacijo) korneocitov in nikakor ne poškoduje živih celic. Lahki površinski pilingisotudipogostidelnegedoma.

S praktičnega vidika površinski (kozmetični) piling lahko delimo na dve skupine. Lahki površinski piling je aktiven le v roženi plasti (stratum korneum), tak piling pospeši deskvamacijo poroženelih celic epidermisa. Je primeren za večino strank ali pacientov, zato ga nudimo tako za nego doma kot tudi v salonu. To so encimski pilingi, pilingi z AH kislinami (10-20%) in pH ≥3,5.

Srednje površinski piling deluje v plasteh epidermisa, načeloma na ravni rožene plasti in granularnega sloja, ne poškoduje bazalne membrane in je lahko v domeni zdravnika ali usposobljenih kozmetičark, ki sedaj pogosto sodelujejo z zdravniki v estetskih ambulantah. Tak piling vpliva na dezintegracijo korneodesmosom, vpliva na aktivnost encimov epidermisa, pospešuje obnavljanje keratinocitov. Na strukturo dermisa vpliva zaradi aktivacije stimulacijskih procesov, kot na primer pospešitev mikrocirkulacije, aktivacija fibroblastov, pronicanja aktivnih sestavin globlje v dermis in delovanje na ravni dermisa. Na primer: pilingi z AH kislinami (20-30 %), pH 2,53,5; piling s trikloracetno kislino (TCA) (10 %); kombiniran piling Džesnera.

Srednje globoki (dermatološki) piling deluje v vseh plasteh vrhnjice, lahko le deloma poškoduje bazalno membrano in pronica v dermis, načeloma do vrhnjega papilarnega sloja. V tem primeru pride tudi do poškodbe celic epidermisa in deloma dermisa, značilno pa je izrazito luščenje kože po pilingu. Piling v tem primeru nastopa kot mehanizem hkrati za poškodbo in za obnavljanje kože in je v domeni zdravnika. Na primer glikolni piling s koncentracijo 50-70 % in pH 2,0 do 3,0 deluje načeloma v granularnem sloju ali v trnasti plasti. Glikolna kislina s koncentracijo 70 % in pH ≤ 1 ter TCA piling do 50 % pronicata do bazalne membrane.

Srednje globoki piling zahteva pripravo kože pred pilingom in rehabilitacijo ter natančno upoštevanje navodil za nego kože doma po izvedeni proceduri. Ni vsak fototip primeren za izvajanje srednje globokega pilinga, ker je najbolj pogosti stranski učinek posttravmatska hiperpigmentacija. Večje tveganje za nastajanje hiperpigmentacije imajo pacienti s III., IV., in V. fototipi. Fototip je genetsko določen in se nanaša na občutljivost kože k UV žarkom, biološka podlaga posameznega fototipa izhaja iz aktivnosti melanocitov, celic epidermidsa, ki sintezirajo kožni pigment melanin.

Prav tako je za izvajanje pilingov pomemben letni čas. Poletje je najmanj primerno zaradi večje izpostavljenosti UV žarkom in tako tudi večjega tveganja nastanka hiperpigmentaciije. V vsakem primeru mora biti zaščita proti soncu (ZPS) po pilingu prisotna ne glede na letni čas.

Redkeje z namenom pomlajevanja se izvajajo globoki dermatološki pilingi, kot na primer intenzivni fenolni, ki ima lahko toksični učinek na celotni organizem, razen tega povzroča več stranskihučinkov.Fenoldelujekotkeratolotik,povzročadenaturacijobeljakovin in glavna tarča so beljakovinske strukture kože. Naj omenim, da obstajajo različne recepturne modifikacije fenolnega pilinga z različnimi koncentracijami fenola. Glavni klinični učinek fenolnega pilinga je neokolageneza -sinteza novega kolagena.

Globoki dermatološki piling zahteva stacionarno bivanje pacienta in daljšo rehabilitacijo po posegu. Lahko ga izvaja le usposobljen zdravnik. V primeru globokega pilinga prihaja do znatne poškodbe strukture epidermisa, pronica pa lahko do retikularnega dermisa , zato je tudi proces obnavljanja daljši in traja lahko več tednov. Najpogosteje v praksi vsekakor izvajamo površinske ali srednje površinske pilinge.

Med kemičnimi pilingi so najbolj popularni z alfa-hidroksi kislinami (AHA). AH kisline delujejo eksfoliativno, tarča so korneodesmosomi, s tem AH kisline pospešijo obnavljanje celic epidermisa. Razen tega delujejo protivnetno, vplivajo na sintezo epidermalnih lipidov in na hidracijo epidermisa. Znano je, da je intenzivnost luščenja po AH pilingu bolj odvisna od pH preparata kot od koncentracije AH kislin.

V naravi so AH kisline prisotne v različnih plodovih rastlin in največkrat v sadju, zato jim rečemo sadne kisline. Favoriti med njimi so glikolna, mlečna, vinska, mandljeva kislina. Običajno kozmetični izdelki in pilingi vsebujejo sintezirane AH kisline, lahko so tudi naravnega izvora: glikolna, ki je pridobljena iz sladkornega trsta in grozdja, mlečna iz borovnic in jabolk, jabolčna iz jabolk in paradižnika, mandljeva iz koščic grenkega mandlja in koščic drugega sadja.

Učinke AH kislin lahko razdelimo na nespecifični eksfoliativni učinek in specifične učinke, ki so odvisni od kemične zgradbe vsake posamezne AH kisline, na primer bolj izražen vlažilni ali belilni učinek.

Načeloma delujejo vse AH kisline antibaktericijsko, seboregulacijsko, pospešujejo celično regeneracijo, stimulirajo sintezo kolagena, lepo osvežijo povrhnjico kože, zgladijo površinske gubice.

Prednost površinskih AHA pilingov je ta, da praktično nimajo kontrindikacij, načeloma ne potrebujejo specialne rehabilitacije, lahko se izvajajo praktično celo leto, se uporabljajo kot priprava pred bolj intenzivnimi pilingi, so odlični pripomoček za nego kože v domačih pogojih. Vendar v poletnem času moramo biti zelo previdni tudi pri uporabi površinskih pilingov zaradi izpostavljenosti UV žarkom, ki naredijo kožo bolj občutljivo. So pa odlična izbira v jesenskem času.

Naj naštejemo pomembne učinke oziroma indikacije za uporabo AH kislin: odpravljanje hiperketatoze (zadebeljena povrhnjica) in izboljšanje videza povrhnjice, izboljšanje barve kože, korekcija vnetnih dermatozov, profilaksa in korekcija post akne (brazgotine, hiperpigmentacija), korekcija kuperoze, korekcija foto in krono staranja (lifting in drugi anti –age učinki).

Na splošno razlikujemo tako imenovane mono pilinge, v tem primeru vsebujejo le eno kislino določene koncentracije z določenim pH. Piling lahko z isto kislino nastopa kot površinski ali srednje globoki, v tem primeru z višjo koncentracijo in nižjim pH. Po teh lastnostih jih tudi delimo na pilinge za profesionalno uporabo in za domačo nego. Pilingi za profesionalno uporabo in korekcijo imajo načeloma koncentracijo večjo od 16 %-20 % in pH nižji od 3,5. Višja je koncentracija in nižji je pH, bolj je aktiven piling, bolj je izražen dražeč učinek na kožo. Znano je, da pilingi s pH od 3,5 do 4,5 aktivno stimulirajo sintezo glikozaminoglikanov (GAG) in sintezo kolagena, pri tem imajo manj dražeč učinek na kožo. Pomemben je tudi čas-ekspozicija pilinga na koži.

Vsak proizvajalec pilinga nudi določen protokol izvajanja, ki mu izvajalec procedure more slediti. Specialist pa mora pacientu ali stranki podati natančna navodila o negi kože po pilingu. Glikolna kislina je najbolj prepoznavna AH kislina in je priljubljena tako med kozmetičarkami kot med dermatologi. Ima najnižjo molekulsko maso, zato lahko lažje pronica skozi epidermalno bariero (stratum korneum). Glikolni piling ima izražen dražeč učinek na kožo in ni priporočljiv za občutljivo kožo ali kožo z rdečico (kuperozo).

Piling z mandljevo kislino je primeren za paciente/stranke, ki imajo bolj občutljivo kožo in ne prenašajo glikolni piling. Piling z mandljevo kislino je odličen za pripravo kože pred izvajanjem srednje globokih pilingov, kot na primer TCA piling.

Piling z mlečno kislino je najbolj nežen, primeren za občutljivo in suho kožo. Mlečna kislina je del naravnega vlažilnega faktorja v koži, jo aktivno vlaži, stimulira sintezo hialuronske kisline, ima blagi belilni učinek, opazno uravnava neenakomerno obarvano polt.

Naj omenim tudi polihidroksi kisline (PHA). Večina pripadajo skupini α-hidrokskislin, vendar za razliko od «klasičnih« AH kislin ne dražijo kože, imajo izražen vlažilni učinek in so primerni za občutljivo in suho kožo. Primer sta laktobionska kislina in gljukonolakton.

Pogosto se srečujemo s kombiniranimi pilingi, ki lahko vsebujejo več različnih kislin AH in v tem primeru delujejo na kožo kompleksno, kajti vsaka AHA kislina nudi svoj edinstveni učinek.

Kombinirani kemični piling lahko razen AH kislin vsebuje druge sestavine, na primer predstavljen s kombinacijo alfa-hidroksi kislin in betahidroksi kislin (BHA). Najbolj znana BH kislina v dermatologiji in kozmetologiji je salicilna kislina.

Salicilna kislina je lipofilna, deluje keratolitično predvsem na korneodes-mosome in sebostatično, se kopiči v lojnih žlezah, zato je učinkovita pri seboreji in aknah. Salicilni piling pogosto uporabljamo tudi kot samostojni mono piling. Indikacije za uporabo so številne: seboreja, akne, postakne, rozacea, psoriaza, seboroična in aktinična keratoza, gube, melazma. Ko je cilj zdravljenje naštetih kožnih bolezni, piling uporablja le zdravnik. Večkrat sodobni kombinirani kemični pilingi vsebujejo vitamin A v obliki retinola, retinilpalmitata ali retinilacetata. Piling z retinolom lahko nastopa kot samostojni mono piling. Retinol ima zelo kompleksno delovanje na vse strukture kože, predvsem pospešuje delitev bazalnih keratinocitov in s tem tudi proces obnavljanja epidermisa, pri tem ne poškoduje živih celic. Učinkovit je v primeru seboreje, aken, melazme. Retinol je eden izmed učinkovitejših anti-age sestavin v kozmetiki. Pomembno je omeniti, da koncentracija retinola v izdelkih za nego ne presega 0,3-0,4 % in estrov retinola ne presega 2 %.

V primeru kemijskih pilingov vedno pričakujemo aktivacijo stimulacijskih procesov v koži. Razlikujemo pa različne mehanizme stimulacije in jih lahko delimo na princip negativne in pozitivne stimulacije obnavljanja kože. Negativna stimulacija obnavljanja je mehanizem delovanja v primeru nekaterih agresivnih srednje globokih ali globokih pilingov (TCA, fenol), le te povzročajo določeno direktno poškodbo kožnih struktur (celic epidermisa, bazalne membrane, struktur številka 60 2018 derme) in na ta način »prisilijo« kožo k obnavljanju poškodovanih struktur.

Kakšne so možnosti kože pri procesu obnavljanja, katere stranske učinke lahko pričakujemo, kateri piling izberemo glede na fototip in stanje kože, ali so primerni za določen letni čas, vsa ta vprašanja si more zastaviti specialist, ki bo izvajal piling.

Pozitivna stimulacija brez poškodbe struktur kože ima več prednosti, najbolj pomembna je ta, da poškodba ni cilj izvajanja pilinga. Koža je organ, ki je sposoben k obnavljanju brez dodatne poškodbe. V tem primeru so kombinirani ali mono pilingi z AH kislini najboljša izbira. Velika prednost je tudi ta, da jih lahko večkrat letno izvedemo za istega pacienta ali stranko.

V recepturo kombiniranih pilingov, ki imajo namen pozitivne stimulacije, so lahko vključene različne kombinacije AH kislin; salicilna kislina, vitamini, na primer vitamin C, ki je močan naravni antioksidant; izvlečki rastlin s protivnetnim delovanjem, retinol s kompleksnim delovanjem na kožo; fitoestrogeni, alantoin in drugo. V tem primeru ni cilj luščenje, temveč določen specifični učinek naštetih aktivnih sestavin.

Torej učinkovitost pilinga zagotavlja ne le stopnjevanje koncentracije kislin in nižanje pH, temveč tudi izbor in sinergijo aktivnih sestavin vsakega posameznega kombiniranega pilinga. Širok izbor pilingov omogoča, da jih lahko uporabimo v vseh letnih časih, za vse tipe kože z različnimi fototipi. Z njimi lahko rešujemo številne probleme, kot so: starostne spremembe, pigmentacija, vnetje. V rokah izkušenega specialista se odlično dopolnjujejo z dermatološkimi metodami zdravljenja kože.

Vsaka procedura površinskega ali srednje površinskega pilinga ponudi vidne učinke takoj. Je lahko podobna postopku kozmetične nege, s tem da kožo očistimo, pripravimo za nanos pilinga, procedura se lahko zaključi z uporabo ustrezne maske. Obraz je sijoč, rdečice skoraj ni opaziti. Takoj po proceduri stranka lahko gre na pomembni dogodek.

Seveda more pacient (stranka) upoštevati navodila, ki jih poda specialist. V salonih ali v estetskih ambulantah se pogosto vzporedno s proceduro pilinga ponudijo pacientu ali stranki drugi tretmaji ter preparati za nego kože doma.

Se pa moramo zavedati, da starostne spremembe niso samo gube, temveč so posledica kompleksnih procesov v organizmu na ravni DNA celic, upočasnitve regeneracije tkiva, neravnovesja vode, slabše mikrocirkulacije in limfne drenaže, kopičenja foto poškodb zaradi UV žarov in infrardečega sevanja.

V vsakem primeru anti–age korekcija ni samo visoko učinkovit poseg, ampak predvsem odnos do svojega zdravja. Hiter tempo, ki ga živimo, stres, razvade, nezadostno uživanje vode, pretirano sončenje, hitra prehrana se odražajo na stanju kože in celotnem videzu posameznika. Zato je treba skrbeti za svoje telo in dušo v celoti. Piling ali kateri koli drugi estetski poseg je le pripomoček do zdravega mladostnega videza.

Besedilo: Oksana Levak, dr. med., spec.

Sorodne publikacije

članki in novosti

Doseganje rezultatov pri reševanju pigmentacije kože doma

članki in novosti

Inovativni pilingi s tako imenovano pozitivno stimulacijo kože

članki in novosti

Pravilno in napačno sončenje

članki in novosti

Področje okoli oči – Tipične težave in inovativni načini zdravljenja

Aktualni katalog izdelkov HL Labs 2023