Pregled košarice

V košarici ni izdelkov.

Delni znesek

Dostava in davek se prištejeta na blagajni

0,00 
Na blagajno Nadaljujte z nakupom

CERTIFICIRANI IZDELKI

HITRA DOSTAVA

SVETOVNO PRIZNANI

PROFESIONALNA KOZMETIKA

27 julija, 2023

Pravilno in napačno sončenje

Avtor:
Leja

Morda ste pozabili, da ste se poleti zagoreli na soncu, a vaša koža ni. Medtem, ko lahko vidne poškodbe zaradi sončenja minejo po nekaj dneh, sonce pusti svoj pečat in poškodbe, ki jih povzročajo njegovi škodljivi žarki, se pojavijo v starejših letih v obliki peg, sončnih peg, pigmentacie ter zgodnjega pojava gub in drobnih linij. Kako zaščititi kožo in kateri izdelki so najprimernejši za vašo kožo? V tem članku vam bomo pojasnili, kaj je treba storiti.

Zakaj je pomembno zaščtiti kožo pred ultravijoličnim sevanjem?

Sončno sevanje je sestavni del nasega življenja. Naš svet oskrbuje s svetlobo in toploto ter je kljušnega pomena za življenje. Ti žarki pa imajo tudi odločilno vlogo pri zgodnjem staranju kože. Pospešujejo nastajanje prostih radikalov v koži in v celicah sprožijo kemično reakcijo, ki povzroča kopičenje poškodb, uničevanje kolagena in elastina ter pojav peg, madežev, pigmentacije in gub. Prekomerna izpostavijenost tej vrsti sevanja lahko povzroči tudi spremembe v DNK konžih celic, ki imajo ključno vlogo pri staranju kože, in celo lahko povzroči nastanek kožnega raka.

Glavne vrste soncnega sevanja, ki se jim moramo izogibati:

 • UVB – ti žarki povzročajo sončne opekline na koži. Ta vrsta sevanja se v celoti absorbira v epidermisu – zunanji plasti kože in povzroča rdečico na koži, luščenje in opekline, če kožo predolgo izpostavljamo soncu.
 • UVA – ti žarki so glavni vzrok za zgodnje staranje kože. Ta vrsta sevanja prodre v srednjo plast kože, dermis, ter povzroci uničenje kolagena in elastina. Vpliva na vitalne strukture v koži in pospešuje njeno staranje.

Kaksne učinke ima sončenje na kožo obraza?

Takojšnje poškodbe zaradi sonca:

 • Rdečica – večinoma se pojavi približno dve do šest ur po izpostavljenosti in začne izginjati v 24 urah.
 • Sončne opekline – v različnih stopnjah, odvisno od stopnje izpostavljenosti.
 • Pege – lahko se pojavijo kmalu po izpostavljenosti.
 • Pigmentacija, ki se pojavi takoj po izpostavljenosti soncu – to stanje je v glavnem posledica vnetnega procesa, ki nastane v koži zaradi izpostavljenosti soncu in dodatnega dejavnika, na primer jemanja določenega zdravila.
 • Izpuščaji – to stanje je posledica odziva imunskega sistema na sončno sevanje.

Poznejša škoda:

 • Suha, groba in teksturirana koža brez elastičnosti in vitalnosti, ki je posledica oslabljene funkcije kože za ohranjanje vlage.
 • Nastanek peg in pigmentacije – pogosto se pojavi že v dvajsetih letih, kasneje pa postane bolj izrazita.
 • Pospešeno staranje kože – kaže se z zgodnjim pojavom in povečanim številom gub in lis, ohlapno in povešeno kožo. To je posledica poškodb kolagenskih in elastinskih vlaken.
 • Dilatacija kapilar – zaradi poškodbe krvnih žil.
 • Razvoj kožnega raka – ponavljajoča se in dolgotrajna izpostavljenost lahko povzroči poskodbe DNK v kožnih celicah in oslabljen imunski sistem hkrati, kar pri nekaterih ljudeh povzroči kožnega raka.

Kako naj bo vrsta kreme prilagojena našemu tipu kože?

Kot prvo, mora biti formula produkta v skladu s smernicami FDA za vse vrste kože, ki zagotavija zaščito pred UVA in UVB.

Tisti s svetlo kožo so nagnjeni k hitrejšim opeklinam kot tisti s temnejšo kožo. Zato potrebujejo kreme za sončenje z višjim zaščitnim faktorjem SPF. Na splošno morajo izbrati izdelek s faktorjem SPF 30 ali več, tisti, ki so ogroženi z že nastalimi posledicami. Ti, ki se odpravljajo na daljše aktivnosti na prostem, pa kreme za sončenje s faktorjem SPF 50 ali več. 

Linija Sunbrella vključuje kreme za sončenje, ki so primerne za vsakodnevno uporabo in zadržujejo vlago z zaščito kože pred sevanjem UVA in UVB. Linija vključuje izdelke s kremami za sončenje v dveh stopnjah – SPF 30 in SPF 50+ za posebej visoko raven zaščite. Vsak izdelek z dvema stopnjama zaščite je na voljo tudi s premazom, podobnim ličilom. Poleg tega je vsak izdelek na voljo tudi v razlicici “to-go”, ki jo lahko nosite v torbici. Za vrsto izdelkov je značilna lahka tekstura, ki kožo obraza naredi mehko in prijetno. Hitro se vpijejo in ohranjajo naravni ton kože, ne da bi na koži obraza pustili bel sloj. Izdelki vsebujejo pospeševalnik hialuronske kisline, ki dvigne raven vlage v koži ter izboljša njeno strukturo in videz gub, ter vitamin E, ki zmanjšuje poškodbe zaradi sončnega sevanja in izboljša raven vlage v koži.

Kako dolgo se lahko izpostavljate soncu, ne da bi poškodovali kožo?

Odgovor na to vprađanje je odvisen od številnih dejavnikov, vključeno z barvo kože, letnim časom, stopnjo sevanja v isti regiji ali količino oblakov. Na primer, pri posameznikih z zelo svetlo kožo, ki se izpostavljajo poletnemu soncu na bolj južnih predelih sveta, se lahko rdečica pojavi že v 10 minutah, medtem ko se pri posameznikih z zmerno poltjo kože rdečica pojavi šele po 20-30 minutah. 

Vendar pa se dolgotrajne poškodbe zaradi sonca na koži že v kratkem času izpostavljenosti pokažejo tudi pri temnejših odtenkih kože. Zato strokovnjaki priporočajo uporabo zaščitnih sredstev vsak dan in vse leto ob vsakem izpostavljanju soncu, ne le na plaži ali bazenu, tudi pozimi. 

Če vam ustreza rahla prekrivnost, za vsakodnevno uporabo uporabljajte Sunbrella SPF50+ s pigmentom.

Ali ni za vsakodnevno uporabo dovolj krema za sončenje, ki vsebuje vlažilno sredstvo?

Ta pogost mit je razblinjen. Čeprav so sestavine za zaščto pred soncem v kozmetičnih izdelkih podobne tistim, ki jih najdemo v specializiranih izdelkih, koži ne zagotavljajo ustrezne zaščite zaradi razmeroma majhne količine hidranta, ki ga običajno vsebujejo.

Kakšna je prava uporaba izdelka in koliko kreme je treba nanesti?

Izdelek je treba nanesti na vse izpostavljene predele, predvsem na obraz, konice ušes, vrat in dekolte, pri moških pa tudi na predele lasišča brez las.

Nanesti je treba kar veliko količino izdelka – 2 mg na vsakih 2 cm kože.

Kdaj in kako pogosto je treba nanašati kremo za sončenje?

Da bi bil izdelek najbolj učinkovit, ga je treba nanesti priblizno 15 do 30 minut pred izpostavljanjem soncu. Izdelek je treba ponovno nanesti enkrat na 2 do 3 ure. Poleg tega je treba izdelek ponovno uporabiti po vsaki dejavnosti, pri kateri se izdelek obrabi, kot so plavanje, umivanje obraza, potenje itd. 

Da ne boste pozabili na ponovni nanos kreme za sončenje, imejte s seboj izdelek Sunbrella To Go SPF50+, kamorkoli greste:)!

Od katere starosti dalje je treba za zaščito pred soncem uporabljati namensko zaščito

Dermatologi priporočajo uporabo zaščitnih sredstev za sončenje za ljudi vseh starosti, tudi za dojenčke. Kajti tudi če pride do izpostavljenosti v mladosti, celice “dokumentirajo” in si “zapomnijo” povzročeno škodo, ki se izrazi v starejših letih.

Študije, v katerih je bila uporabljena tehnologija ultravijoličnega slikanja, so vizualno pokazale velike poškodbe ze pri osebah, starih dvajset let ali več, celo pri najstnikih in otrocih. Da bi zaščitili otroško kožo, morate izbrati kremo za sončenje s faktorjem SPF 30 ali več, po možnosti 50, in ne pozabite nositi klobuka in majice med daljšim izpostavljanjem soncu.

Želimo vam zabavno a varno preživljanje časa pod soncem!✨

 

Besedilo: HL Labs Global

Sorodne publikacije

HL Labs Slovenija

KONTAKTIRAJTE NAS

URADNI PODATKI

ESTETIC LOCUS d.o.o.
ID za DDV: SI 14615231
Matična številka: 9431250000

Rozmanova ulica 29, 8270 Krško
8270 Krško Slovenija

Aktualni katalog izdelkov HL Labs 2024

Odpri katalog